Skip links
BAŞARI HİKAYELERİ

Altınay

İş Ortağı Başarı Hikayeleri

Başarı HİKAYELERİ - Altınay

Altınay;

Hedeflerini başarıya ulaştırmada, Siemens NX, Teamcenter ve Tecnomatix ürünlerini kullanıyor.

Robot Teknolojisinde Türkiye’nin öncü şirketi Altınay; hedeflerini başarıya ulaştırmada, Siemens NX, Teamcenter ve Tecnomatix ürünlerini kullanıyor.

Altınay Robot Teknolojileri, Hakan Altınay’ın üniversite bitirme projesi olarak o günün imkanlarıyla gerçekleştirilen ve çalıştırılan elektrik tahrikli robotunun başarısı ve yoğun ilgi görmesi sonrası, Türkiye’nin ilk endüstriyel robotunun (HSR4), 1990 yılında sanayiye kazandırılmasıyla iş hayatına başladı. Altınay bugün yurt içinde toplam 5 tesiste ve yurt dışında Almanya ve Rusya’da sahip olduğu organizasyonlarla başta otomotiv üretim teknolojileri olmak üzere; endüstriyel otomasyon ve montaj, CAM işleme, intralojistik ve otomatik depolama gibi pek çok sektöre hizmet vermektedir. Altınay, otomotiv sektörünün yanı sıra farklı yeni teknolojilere de yönelerek özellikle elektrik depolama sistemleri, elektrikli araç, insansız hava araçları ve savunma sanayi için de projeler yürütmektedir. Yıllar geçtikçe edindiği tecrübe ile başarısına başarı katan Altınay, 1997 yılında ‘Yüksek Teknoloji Girişimcilik Ödülü’ne, 1998 yılında ‘Yılın En Başarılı KOBİ Ödülü’ne ve 2012 yılında KOSGEB tarafından ilki düzenlenen ‘Türkiye Girişimcileri Ödül Töreni’nde ‘Yılın Başarılı KOBİ Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür.

Altınay Robot Teknolojileri, hem yurt içi hem yurt dışı projelerinde süreci baştan sona yani tasarımından başlayıp, imalatı, montajı, denemeleri, sahada kurulumu ve sonunda da doğru parça çıkmasına kadarki bütün evreleri yönetmeyi amaçlıyor. Projelerde kurulum yapılan fabrikanın seri üretime geçmesinden sonra bile Altınay asistanlık ve gözlem hizmeti vermeye devam ediyor. Bu da projelerin çok uzun ve meşakkatli süreçler olduğunun bir kanıtı. Ayrıca bu uzun projelerdeki mevcut data yapıları oldukça karmaşık ve yönetilmesi güç, dolayısıyla özellikle tasarım aşamasında Altınay’ın hedefi data kontrolünü kolaylaştıran, hatayı azaltan bir sisteme sahip olmak ve projelerini devreye alma süreçlerini daha hızlı ve en az geri dönüş ile gerçekleştirebilmektir.

Altınay tüm bu hedeflerine ulaşabilmek için tasarımını gerçekleştirdiği tüm projelerde Boğaziçi Yazılım’ın Türkiye distribütörlüğünü yaptığı Siemens PLM Software firmasının NX, Teamcenter ve Tecnomatix ürünlerinden faydalanıyor. Altınay’ın Siemens PLM ürünlerini tercih etmesinin başlıca nedenleri ise, ihtiyaçları olan tüm konularda uçtan uca entegre ve inovatif çözümler bulabilmeleri olarak belirtiliyor. Altınay Sistem Genel Müdürü Ömer Eren “NX ve Tecnomatix Process Simulate yazılımları ile 3 boyutlu çizim ve simülasyon uygulamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Teamcenter uygulaması sayesinde ise tasarım ekibimizin gerçekleştirdiği 3 boyutlu çizimlerin simülasyon ekibi ile paylaşılmasını, aynı ortam içerisinde ve takip edilebilen süreçler çerçevesinde yapılmasını sağlıyoruz. Bundan dolayı PLM yazılımlarından tüm projelerimizde ve tüm tasarım aşamalarında faydalanmaktayız” diyerek PLM çözümlerinin Altınay’da ne kadar etkin ve yaygın kullanıldığını belirtiyor.

“Siemens ürünlerini tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biri de bizim ihtiyacımız olan tasarımı pek çok alanda yapıyor olması, sadece CAD çizim konusunda değil robotik simülasyon konusunda ve analizlerin gerçekleştirilmesi gibi pek çok alanda da entegre çözümler sağlaması oldu”.Ali KAYA – Tasarım Bölüm Müdürü

“2014 yılında projesine başladığımız Teamcenter ile, 2015 yılında gerçekleştirdiğimiz 17 projemizin tümünde tasarım süreçlerimizi zamanında ve istenen kriterlere uygun olarak tamamladık.”

2015 yılında 17 projenin tümünü Teamcenter yazılımını kullanarak gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Eren, “Teamcenter ile tasarım süreçlerini zamanında ve istenen kriterlere uygun olarak tamamladıklarını, birden fazla alternatif tasarımın denenmesinde ya da değişiklik isteklerinin tasarıma yansıtılmasında revizyon takibi yaparak süreçleri kısalttıklarını, tasarım datalarının ortaklaştırılması ile verilerin aktarılmasındaki kayıpların ve yanlışlıkların önüne geçtiklerini ve bu sayede hedeflerine başarılı bir şekilde ulaştıklarını” ifade ediyor.

“Tecnomatix Process Simulate sayesinde ise simülasyonların gerçekleşme hızı arttığı için proje süreleri kısalıyor ve projelerde harcanan efor minimuma indirgeniyor.”

Altınay, Ömer Eren’in de bahsettiği gibi NX, Teamcenter, Tecnomatix ürünlerinin birden çok özelliğinden projelerinde karşılaştığı birçok farklı sorunu çözebilmek için faydalanıyor. Teamcenter ortak veri tabanı sayesinde hem Tecnomatix Process Simulate hem de NX datalarının tek bir platform üzerinden tüm detayları ile hızlıca ve en doğru şekilde yönetilmesi sağlanırken bir yandan da bütün tasarım sürecinin uçtan uca yönetilmesini sağlıyor. Tecnomatix Process Simulate sayesinde ise simülasyonların gerçekleşme hızı arttığı için proje süreleri kısalıyor ve projelerde harcanan mühendislik kaynağı minimuma indirgeniyor. Process Simulate programının hattın simetriğini oluşturabilmesi yeteneği ile de yüksek oranda datanın çok kısa sürede işlenerek otomatik olarak yeni bir çıktı oluşturulması sağlanıyor.

“Teamcenter’ın entegre yapısı , yeni çözümler üretmemizi ve bu sayede sistemi genişleterek çok daha fazla avantajlar elde etmemizi sağlıyor”.Eralp KARAKULLUKÇU Sistem Tasarım Şefi

Ömer Eren, Siemens PLM çözümlerinin kullanımı ile tasarım süreçlerinin yürütülmesi, kontrol ve takibinin sağlanabildiğini belirtirken Teamcenter gibi omurgayı oluşturabilecek bir programın kullanımı ile kompleks dataları ortak bir formatta tutabilme ve tüm programlar ile paylaşabilmenin önemine ve bu sayede hem proje sürelerinden hem de insan gücünden kazanç oluşmasına dikkat çekiyor. İlerleyen dönemlerde ise projelerini devreye alma süreçlerini daha hızlı ve en az geri dönüş ile tamamlayabilmek için, tasarım süreçlerine Teamcenter Virtual Commissioning uygulamasını eklemeyi planladıklarını ve bu sayede simulasyonunu gerçekleştirdikleri üretim hatlarını sadece mekanik tasarım olarak değil otomasyon, elektrik ve robot olmak üzere her yönüyle kontrol etme imkanı tanıyabileceklerini sözlerine ekliyor.

Proje Süreçleri

İş Zorlukları

  • Tüm projelerin baştan sona kadar, çok farklı disiplinleri bir araya getiren, içinde pek çok çözülmesi gereken teknik zorluk barındıran, oldukça uzun, detaylı ve meşakkatli bir süreci içermesi.
  • Çalışılan sektörler ve proje hacimleri göz önüne alındığında kaliteli ve katma değer sağlayacak insan kaynağına olan ihtiyaç . Projelerdeki tüm başarı beklentisine paralel olarak, bu başarıyı destekleyen en önemli faktör olan insan kaynağına yatırımın devam ettirilmesi ve onların en üst düzeyde yetiştirilme gerekliliği.
  • Her bir projenin kendi içinde gelişen pek çok parametre barındırması ve tekliften, projelerin sonuna kadar, teknik olarak pek çok değişikliğe uğrayabilme ihtimali.
  • Özellikle global projeleri gerçekleştirebilmek veya aday olabilmek için, yeni fikirler ve çözümler üretebilen, esnek ve hızlı düşünebilen, teknolojiyi takip eden hem personel altyapısının, hem de bunu destekleyen şirket kültürünün, takım çalışmasının en üst düzeyde sağlanması gerekliliği.

Başarı Anahtarları

  • Farklı zamanlarda başlayıp biten projelerdeki büyük ve karmaşık data yapısının kontrol edilebilme imkanı.
  • 3 boyutlu çizim ve simülasyon uygulamalarının hız kazanması.
  • Tasarım ve simülasyon ekipleri arasında etkin iletişim ve data paylaşımı sağlanması.

Sonuçlar

  • Tasarım süreçlerinin zamanında ve istenen kriterlere uygun olarak tamamlanması sağlandı.
  • Verilerin aktarılmasındaki kayıpların ve yanlışlıkların önüne geçildi.
  • Simülasyon gerçekleştirme hızı arttı.
  • Proje süreleri ve projelerin tamamlanması için sarf edilen enerji azaldı.

Proje Yöneticileri

Ömer EREN Kimdir?

Altınay Sistem Genel Müdürüdür.1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Altınay’da Tasarım Mühendisi olarak görevine başladı, bu sırada Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2011 yılına kadar çeşitli pozisyonlarda görev yaptıktan sonra kariyerine Altınay Robot Teknolojileri Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etti. 1 yıldır Altınay Sistem Genel Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.

Eralp KARAKULLUKÇU Kimdir?

Sistem Tasarım Şefidir.2011 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Altınay’daki görevine Sistem Tasarım Şefi olarak devam etmektedir.

Ali KAYA Kimdir?

Tasarım Bölüm Müdürüdür.Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2005 yılında Altınay’da çalışmaya başladı. Altınay’daki görevine Tasarım Bölüm Müdürü olarak devam etmektedir.

© 2016 Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. Siemens and the Siemens logo are registered trademarks of Siemens AG. D-Cubed, Femap, Geolus, GO PLM, I-deas, Insight, JT, NX, Parasolid, Solid Edge, Teamcenter, Tecnomatix and Velocity Series are trademarks or registered trademarks of Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. or its subsidiaries in the United States and in other countries. Windows is a registered trademark of Microsoft Corporation. All other logos, trademarks, registered trademarks or service marks used herein are the property of their respective holders.