Skip links

Virtual Reality

Sanal Gerçeklik Mühendislikle Buluşuyor

Daha önce kaç kere sanal gerçekliğin (Virtual Reality) çok yakında hayatımıza gireceği ve sanal gerçeklik gözlüğü takarak sanal dünyaları keşfedeceğimize dair makaleler okudunuz? Sonunda bize söylenenler gerçekleşiyor mu?

Büyük teknoloji firmaları (Facebook, Microsoft, Google, Samsung, Sony) donanım ve içerik platformlarıyla zaten oyunun içindeler. Sanal gerçeklik ekipmanlarının yer aldığı sektörle alakalı yürütülen tahminler büyük, çok büyük. Sanal gerçeklik gözlükleri ve bunun gibi tüm araçlar pazarda 60 milyar dolardan fazla bir maliyet tutarak “geleceğin mega teknoloji teması” olacaklar. Tüketici pazarında, eğlence ve oyun sektörleri sanal gerçeklik alanında öncülük ediyor gibi gözükmektedir. NextVR Şirketi şimdiden kullanıcılara canlı yayın kalitesinde canlı sanal gerçeklik deneyimi yaşatıyor. Mesela basketbol oyunları kullanıcıya sahada sanki kenar çizgisinin hemen yanında oturuyorlarmış ve maçı buradan izliyorlarmış hissi yaratılarak veriliyor.

Sanal gerçekliğin tüketici pazarındaki değeri tartışılmazken, endüstriyel pazar, karmaşık grafik datalarla etkileşim yaratmak için yeni yollar geliştirmek amacıyla bu teknolojiyi benimseme ve daha iyi hale getirme aşamasında öncülük yapabilir. Bu teknoloji aynı zamanda, pek çok farklı alandan gelen mühendisin ortak anlayışlarını sürdürürken işbirliği içinde olmalarını da sağlar. Görünen o ki, sanal gerçeklik araçları ne kadar satın alınabilir olursa sanal gerçeklik kabiliyetini yükseltecek sonuca olan talebin de o kadar önemli ölçüde artmasını sağlar. Bu durum, ürün yaşam döngüsü ve sanal gerçeklik içeriğini meydana getiren grafik simülasyon araçları için yeni imkanların kapısını açar. HD (High Definiton) ve 3D deneyimi mühendislere ürünlerin ve tasarladıkları süreçlerin gerçekçi kurulumlarını görselleştirmeye yarar ve yüksek bir doğruluk payıyla simüle etmeye yarar. Sanal gerçeklik gözlüklerinin üç boyutlu deneyimi bu gözlükleri takan kullanıcılara HD mühendislik datasıyla etkileşim kurmalarını sağlar.

Geçmiş birkaç yıl boyunca şirketler süreçlerinde sanal gerçeklik teknolojisini uygulamak üzerine çalışıyorlar. Örneğin, Çek otomobil üreticisi Skoda bir tür sanal gerçeklik laboratuvarı kurdu. Bu laboratuvar ekibi Tecnomatix uygulamaları olan Jack ve Process Simulate Human ile alakalı hareket yakalama teknolojisi ile çalışmaktalar. Bu, Skoda’ya fizibilite ve iş operasyonlarının kabul edilebilirliğini insan simülasyonu (Human Simulation) üzerinden analiz etme imkanı veriyor.

Başka güzel bir örnek ise sanal gerçekliğin Siemens tarafından kullanılması. Sanal tren kabinleri ışık ve yapı özelliklerini de kapsayan gerçeğe yakın üç boyutlu görsel teknolojisi ile canlandırılıyor. Sanal bir istasyon modeli de ayrıca vagonu daha sıcak bir ortamda sunmak için arka planda yer alıyor. Alternatif olarak istasyon, var olan bir istasyonun sanal bir modeli olarak canlandırılabilir ve deneyimi yaşayan kişilere vagon boyunca yürüme hatta gerçek bir deneyim yaşıyormuş hissi kazanmak için vagonun dışında her tarafa bakabilme imkanı verebilir konumda.

Siemens PLM Software firması bu teknolojik gelişmeyi oldukça ciddiye alıyor. Teknoloji ortakları ve müşterilerle beraber Siemens çok çeşitli teknolojileri deneyimlemekte. Bazı müşteriler daha şimdiden bu teknolojinin yayılımını denemek için sanal laboratuvarlar geliştirdiler. Görünen o ki, sanal gerçekliğin tamamıyla hayatımıza girmesi zaman alacak ancak girdiğinde derinlemesine hayatımızı değiştirecek. Bunun için hazır mısınız?