Fabrikadan Makineye Dijital İmalat
Bir fabrika düşünün, içindeki tüm makineler, operasyonlar, süreçler, hatta operatörler sizin pencerenizden baktığınızda gördüğünüz gibi bilgisayar ekranınızda görünüyor. İçerisinde dilediğiniz gibi dolaşabiliyorsunuz. Dilediğiniz işin bir simülasyonunu gerçek zamanlı olarak izleyebiliyorsunuz. Üstelik bazı makinelerin nasıl çalıştığını merak ediyor, nasıl yapıldığını da deneyimlemek istiyorsunuz. Burada dilediğiniz senaryoları deneyebilir, işletmede görev yapan bir robotu kullanabilir ve makinelerin yerlerini değiştirebilirsiniz. Hata yaparak, öğrenerek ve deneyim kazanarak. Üstelik burada en karmaşık süreç ile ilgili soru sormak istediğinizde bile, bunu basitçe sorabilir, basit ama anlaşılır bir yanıt alabilirsiniz. Bu simülasyon fabrikanız için bir deneyim kazanma, uzmanlaşma aracı olurken aynı zamanda farklı disiplinlerin aynı dili konuştuğu bir iletişim merkezi haline de geliyor. Video için tıklayın.
Fabrika ölçeğinde simülasyon
Fabrika ölçeğinde simülasyonu izlerken, fabrikanızın üretim hızını görebilir, makinelerin maksimum kapasitede çalışıp çalışmadığını görebilir, hammadde ve sarf malzemesi ihtiyaçlarınızı analiz edebilirsiniz. Yıllık enerji ihtiyaçlarınızı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca operasyonların lojistik problemlerini görebilir, darboğazlarınızı çözebilirsiniz. Üstelik bunu hazır 3d modeller kullanarak hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Bir taşıma bandındaki birikmeye neyin sebep olduğunu, taşıma bandının hızını kontrol ederek, hattın besleme sıklığını değiştirerek, ya da yerleşimde yapacağınız küçük değişiklikler ile lojistik kapasitesini kontrol ederek bulabilirsiniz.
Diyelim ki paketleme robotlarınızdaki %5 ihtimal ile durma bir darboğaza neden oluyor ve siz bu durmanın neden kaynaklandığını merak ediyorsunuz. Bu sorunu detaylarıyla görmek ve hatta çözmek istiyorsanız, fabrikanıza biraz daha detaylı bakmanız gerekiyor. Video için tıklayın.
Hat ölçeğinde simülasyon
Hat ölçeğinde üretim hattının ilgili bölümünün birebir dijital kopyasını hazırlayıp, gerçek robot programları ile gerçek sinyalizasyon verileri ile gerçek robot rotalarını görebilirsiniz. Hatta bir ürünün hazırlanması için gereken çevrim sürelerini bu simülasyonlar ile çok yakın bir doğrulukla hesaplayabilirsiniz.
Burada bir taşıma bandında gelen iki farklı ürün cinsine göre diğer bir taşıma bandına aktarılıyor. Burada bu işi yapan sistemin otomasyonunun nasıl yapıldığını ya da en ucuz ve en verimli nasıl yapılacağını arıyorsanız bu sisteme biraz daha detaylı bakmanız gerekiyor. Video için tıklayın.
Makine ölçeğinde simülasyon
Makine ölçeğinde, bu taşıma bandının performansını etkileyen taşıyıcı bant ve ürün malzeme özellikleri, ürünün ağırlığı, motorların yük taşıma kapasiteleri gibi parametreleri göz önünde bulundurarak parçayı bir banttan başka bir banda itecek bir sistem tasarlayabilirsiniz. Üstelik bu ürünleri tanıyıp ayıracak sensörlü bir otomasyon sistemini hazırlayabilir ve programlayabilirsiniz.
Ürünleri bir banttan diğer banda taşıyacak bu sistemin kritik parçası olan plakanın bu işe ne kadar dayanacağını merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı başka bir simülasyonun konusu olacaktır.
Peki neden bu kadar farklı simülasyon araçlarına ihtiyaç duyuyoruz? Bu sorunun yanıtı ne kadar gerçekçi simülasyonlar yapmak istediğimizle ilgili. Simülasyonlarda gerçeğe ne kadar yaklaşmak istiyorsanız o kadar çok detaya ve bunu işleyebilecek aynı oranda işlem gücüne sahip bir donanıma ihtiyacınız olacaktır. Simülasyonlarda girebileceğiniz detayın bir sınırı olmasa da donanımların bir sınırı var. Bu nedenle hangi detayların bizi hangi yanıtlara götüreceğini bilmemiz ve bunları yanıtlamak için de uygun araçları kullanmamız gerekiyor.
İzzet Şahin – Siemens PLM Tecnomatix Consultant