Skip links
Makina Magazin Dergisi

Makina Magazin Dergisi Röportaj

Makine Magazin Dergisi’ne röportaj veren Sn. Özgür ŞENEL “Boğaziçi Yazılım, 1991 yılında Özgür Şenel ve Hakan Alpay tarafından firmaların özel amaçlı yazılım ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kuruldu. Üretim firmalarının en öncelikli konularından olan MRPII konusunda Prodstar isimli bir Fransız yazılımı ve o yıllarda bilinen ismi ile Unigraphics 3 boyutlu tasarım yazılımı, şirketin başlangıçtaki ürün portföyünü oluşturdu. Daha sonra ürün gamına farklı ürünler girmiş olsa da, bugün gelinen noktada Boğaziçi Yazılım; Siemens PLM Software Türkiye Distribütörü olarak, Savunma Sanayi ve Havacılık,  Otomotiv, Beyaz Eşya, Makina İmalatı, Kalıpçılık, Vitrifiye ve daha pek çok sektöre yönelik 3 boyutlu tasarım konusunda NX CAD/CAM/CAE çözümleri, Teamcenter PLM Çözümleri ve Tecnomatix Digital Factory gibi konularda faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

Yakın gelecekte sektörde yaşanacak büyük devrimler nelerdir? sorusuna cevap veren Şenel, konu hakkında şunları söyledi: “Bu soruya cevabımız; bugünlerde sektörümüzde en çok konuşulan ve ürün portföyümüzle tamamen içinde olduğumuz, yakından takip ettiğimiz Endüstri 4.0 kavramı ile endüstriyel tasarım devrimi olacaktır. Almanya’da yaşanan endüstriyel değişim süreci tüm ülkeleri etkisi altına almaya başlıyor. Yapılan birçok araştırma raporu da gösteriyor ki; Türkiye, sanayi devriminden payını almak için gerekli alt yapı ve pilot sektörlerdeki uygulamalarına başladı. Siemens PLM Software Türkiye Distribütörü olan Boğaziçi Yazılım ise, pilot olarak seçilen; otomotiv, beyaz eşya, makina vb. birçok sektörde Endüstri 4.0 vizyonunu anlatmaya ve bu gelişime katkı sağlamaya devam ediyor. Endüstri 4.0 tabanlı üretim süreçleri, fabrikalardaki makinalarda siber-fiziksel dünyaların bir araya geldiği sistemler demek. Bu sistemlerin kullanılması demek ise; gelecekteki fabrikaların insanlardan neredeyse bağımsız olarak tam kapasite ile sorunsuz üretim yapabilecek ‘akıllı fabrikalara’ dönüşmesi demek. Bu siber-fiziksel sistemler, üretimin yanı sıra; Ar-Ge, tasarım ve pazarlama süreçlerinde de önemli farklar yaratacak. Üretim süresi, maliyetler, kaynak kullanımının iyileştirilmesi ve ihtiyaç duyulan enerji miktarının azalması, üretim miktarı ve kalitesinin artarak, pek çok farklı ve karmaşık yapıda ürünün çok daha kısa sürede ve optimum kalitede üretilmesi demek olacak.”

Haberin detayı için tıklayınız

Haberin yer aldığı Makina Magazin Dergisi’nin Ocak 2017 “Endüstriyel Tasarım Yazılımları” araştırma dosyası e-dergi için tıklayınız