Skip links
Internet of things

Mynet Röportaj

Yakın gelecekte, dünyayı büyük endüstriyel devrimler bekliyor. Türkiye de, sanayi devriminden payını almak için gerekli alt yapı çalışmalarına ve pilot proje uygulamalarına başladı. Otomotiv, beyaz eşya, makina vb. birçok sektörde “Endüstri 4.0 vizyonunu” anlatarak bu gelişime katkı sağlayan Boğaziçi Yazılım’dan Genel Müdür Yardımcımız Nilgün Bökeer, Mynet ile yapmış olduğu söyleşide, bu konuda Boğaziçi Yazılım’ın çalışmalarını ve “Endüstri 4.0″ın Türkiye’deki yerini anlattı.

Nilgün Bökeer, Boğaziçi Yazılım’ın 26 yıllık geçmişinde önceleri sadece CAD, CAM ve CAE çözümleri sunan ürün portföyünün bugün Endüstri 4.0’a paralel olarak “Digital Enterprise” hedefli olarak değiştiğini ve kapsamın çok fazla genişlediğini söyledi.

Digital Enterprise ve Endüstri 4.0 Nedir?

Adını giderek daha sık duymaya başladığımız “Digital Enterprise” ve “Endüstri 4.0” kavramlarına açıklık getiren Bökeer, Alman hükümeti tarafından 2011 yılında “Gelecek Projesi” sloganı ile başlatılan Endüstri 4.0 devriminin, fikir aşamasından başlayarak ürün geliştirme ve üretim sürecinden, bir ürünün son kullanıcıya dağıtımını ve geri dönüşümünü de kapsayacak şekilde tüm değer zinciri içine alan işleri içerdiğini belirtti ve ekledi:

Bir endüstriyel işletme düşünün ki, fabrikasındaki her şey tam otomasyon sistemiyle yönetilip, IOT (Internet of Things) yani nesnelerin interneti yoluyla birbiriyle kesintisiz iletişim kurabiliyor; makineler, kendi aralarında ve insanlarla etkileşimli olarak çalışıyor, bütün verilere gerçek zamanlı olarak ulaşılabiliyor. Devrim de tam bu noktada başlıyor.

Globalleşen dünyanın gerisinde kalmak istemeyen firmalara Endüstri 4.0 ile dördüncü sanayi devrimini yakalama imkanı sunan çözümlerle öncülük ettiklerini kaydeden Bökeer, örneğin NX ile CAD tasarım, CAM imalat, CAE simülasyon çözümleri sunduklarını, bu çözümlerle bir ürünün başlangıcından itibaren sanal ortamda simülasyonla canlandırma aşamasına kadar tüm gereksinimlerinin karşılanabileceğine vurgu yaptı. Bir adım sonrasında ise tasarlanan ürünün üretilebilirliğinin, kontrollerin ve yönetiminin ele alınabildiği imalat çözümleri sunan Tecnomatix ürün grupları olduğuna dikkat çeken Bökeer, “Tecnomatix ile Üretim Prosesleri Tasarımı, Montaj Simülasyonu ve Robotik Simülasyon devreye giriyor. Bütün bu yapıyı, yönetimini, data yönetimini ve iş akışını sağlayan kısımda Teamcenter çözümlerimiz de mevcut.” dedi.

Haberin detayı için tıklayınız.