BAŞARI HİKAYELERİ
Pi Makina
İş Ortağı Başarı Hikayeleri
Başarı HİKAYELERİ - Pİ MAKİNA
Makine Tasarımında Başarının Adresi:
Solid Edge Teknolojisi
Yaklaşık 5 yıldan bu yana makine tasarımlarında Solid Edge programını kullanan Pİ MAKİNA, bugün 100.000 metrekarelik kapalı üretim alanı ve 650 kişilik kadrosuyla, Türkiye ve çevre ülkelerde tanınan iş ve inşaat makineleri markasıdır.
Makine tasarımında başarının adresi: Solid Edge teknolojisi
Dünyanın en iyi program ekiplerinden biri olan Siemens PLM tarafından geliştirilen Solid Edge CAD yazılımı, dünya çapındaki firmaların Türkiye temsilciliğini yapan Boğaziçi Yazılım distribütörlüğünde, makine mühendisliği ve tasarımında firmaları zirveye taşıyor. Üretim sayısı, 10 bini geçen ağır iş ve inşaat makineleriyle Türkiye’de ve dünyada kendi sektörüne yön veren Pİ MAKİNA da bunlardan biri.
Pİ MAKİNA
Kurulduğu 1991 yılından bu yana dünya çapındaki ünlü yazılım firmalarının Türkiye temsilciliğini yürüten Boğaziçi Yazılım, dağıtımını yaptığı Solid Edge CAD programı sayesinde, bu kez 40 yıldan bu yana ağır iş ve inşaat makinaları ile sanayi tesisleri üreten, müteahhitlik, madencilik ve yatırımcı kamu kuruluşlarının talep ve ihtiyaçlarına göre makineler geliştiren Pİ MAKİNA’nın geçmişten bugüne başarı öyküsü yazmasını sağladı.
Yaklaşık 5 yıldan bu yana makine tasarımlarında Solid Edge programını kullanan Pİ MAKİNA, bugün 100.000 metrekarelik kapalı üretim alanı ve 650 kişilik kadrosuyla, Türkiye ve çevre ülkelerde yaptığı iş ve inşaat makineleriyle marka olmuş, üretiminin yüzde 50’sini da Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Nahcivan, Türkmenistan, Afganistan, Suriye, Suudi Arabistan, Sudan, Libya, Cezayir, Irak, İrlanda vb. gibi ülkelere ihraç eder konuma gelmiş durumda.
2D’den 3D’ye
Pİ MAKİNA Üretim ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Hacı Sarı, dünyada CAD programlarının kullanımından önce çizimlerin el ile kağıt üzerinde yapıldığı için tasarım süresinin oldukça uzun sürdüğünü ve yapılan revizyonların teknik resimlere aktarılması aşamasında resmin çoğu zaman tekrar çizilmesi anlamına geldiğini belirtti. Solid Edge yazılımından önce sağlıklı tasarımlara ancak yüksek maliyetlerle ulaşılabildiğini söyleyen Sarı, bugün son teknoloji ürünü CAD programlarını kullanarak elde ettikleri avantajları şöyle aktardı:
“Solid Edge programını kullanmadan önce tasarımlarımızı 2D vektörel tabanlı çizim programı AutoCAD yardımıyla yapıyorduk. 2D çizim programının parametrik modelleme özelliğinin olmayışı, sağlıklı tasarım yapılmasını güçleştirirken beraberinde çok fazla zaman harcanmasına neden oluyordu. Solid Edge ile birlikte diğer katı modelleme programlarındaki gibi parametrik modelleme özelliği sayesinde hem zamandan kazanç sağlamış olduk hem de daha sağlıklı tasarımlar yapmaya başladık. Solid Edge, düşünce hızında tasarım özelliği ile gerçekten çalışması zevkli ve rahat bir program. Henüz senkron teknolojide komplelerde genel kullanıma geçmemekle beraber yazılımın bu arayüzünü de şu anda yeni yeni küçük parçalar ve montaj esnasında kullanmaktayız. İleride Boğaziçi Yazılımın da desteğiyle Siemens uygulama uzmanlarından gerekli eğitimleri almayı, programın tüm pozitif özelliklerini kullanarak tasarım performansımızı günbegün artırmayı ve kullanım alanımızı genişletmeyi planlıyoruz. Şirketimiz bünyesinde gelecekte PLM ve PDM gibi yazılımları adapte etme fikrinin de, Solid Edge yatırımlarının şekillenmesine yön vereceğini düşünüyoruz.”
Siemens tarafından 10. yılında “Avrupa’nın en başarılı partneri” seçilen Boğaziçi Yazılım’ın Genel Müdürü Özgür Şenel ise, Pİ MAKİNA ile dağıtımını yaptıkları ve şirketin imalat ve kalıp tasarımları bölümlerinde halen kullandığı UG (NX) yazılımı sayesinde tanıştıklarını belirtti. Sürekli gelişen ve kendini yenileyen teknolojiyle birlikte sektördeki katı model programlarından beklentilerin de her geçen gün arttığını, bu nedenle maliyet ve fayda hesaplamaları yaparak Solid Edge kullanmaya veren Pİ MAKİNA ile işbirliklerini bir sonraki aşamaya taşıdıklarını söyleyen Şenel, sözlerine şöyle devam etti:
“Solid Edge, varolan CAD programlarına bakış açısını değiştiriyor çünkü bu yazılım içinde geliştirilen ve 3D tasarım tarihinde bir kilometre taşı olarak nitelendirilen Senkron Teknoloji, 3 boyutlu modelleri 2 boyutta olduğu gibi esnetebiliyor, 2 boyuttan 3 boyuta en hızlı geçişi sağlıyor. Bu üstün teknoloji, yeni karar verme motoru sayesinde geometriyi ve kullanıcının belirlediği tasarım kurallarını eşzamanlı olarak senkronize edebilen yegâne tasarım çözümü. Aynı zamanda hem unsur tabanlı hem de tarihçeden bağımsız modellemeyi bir arada gerçekleştiren ilk ve tek sistem.”
Proje Süreçleri
İş Zorlukları
- Tasarım sürecindeki uzamalar
- Veri güncelliği ve doğruluğu
Başarı Anahtarları
- Esneklik ve entegrasyon kabiliyeti
- Yüksek performanslı 3D modelleme tekniği
Sonuçlar
- Tasarım sürelerinin kısalmasıyla zamandan tasarruf sağlanması
- Tasarım doğruluğu
- Montaj sürelerinde kısalma
© 2016 Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. Siemens and the Siemens logo are registered trademarks of Siemens AG. D-Cubed, Femap, Geolus, GO PLM, I-deas, Insight, JT, NX, Parasolid, Solid Edge, Teamcenter, Tecnomatix and Velocity Series are trademarks or registered trademarks of Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. or its subsidiaries in the United States and in other countries. Windows is a registered trademark of Microsoft Corporation. All other logos, trademarks, registered trademarks or service marks used herein are the property of their respective holders.
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart