
Teamcenter Proje Yönetimi
Proje..
Küreselleşen dünyada yetkinlik her sektördeki tüm aktörler için temel faktör haline gelmektedir. Sektörde başarılı, bağımsız ve güçlü olmak, süreç ve ürünlerde sürekli gelişme ve iyileştirmeyi, yeni ürünler çıkarmayı, yeni trendleri takip etmeyi ve stratejik hedeflere ulaşmayı gerektiriyor.
Kurumlar ve Organizasyonlar iş yapar ve bu işler genellikle operasyonları ve projeleri kapsar ya da her ikisinin kesiştiği alanlarda gerçekleşir. Operasyonlar ve projeler bir çok açıdan benzerlik gösterir. Örneğin,
- İnsanlar tarafından yürütülürler,
- Sınırlı kaynaklarla kısıtlanmışlardır,
- Planlanır, yönetilir ve kontrol edilirler.
Projeler genellikler organizasyonların stratejik planına ulaşmak için araç olarak kullanılırlar. Operasyonlar sürekli ve tekrarlayan yapılarıyla projelerden ayrılırken projeler geçici ve benzersizdir.
Projeler kuruluşun her seviyesinde üstlenilir. Tek bir kişiyi veya binlerce kişiyi kapsayabilir. Süreleri birkaç haftadan beş yıla kadar değişiklik gösterebilir. Ayrıca projeler sadece tek bir birimde gerçekleşmeyip ortak girişimlerde ve ortaklıklarda olduğu gibi kuruluş sınırlarını da aşabilir. Projeler, bir organizasyonun iş stratejisini hayata geçirmede kritik bir rol oynar, çünkü stratejilerin uygulanmasını sağlayan temel araçlardır.
- Yeni bir ürün ya da hizmetin geliştirilmesi,
- Bir kuruluşun yapısında, çalışanlarında ya da iş yapış stillerinde değişiklik yapılması,
- Yeni bir ulaşım aracının tasarlanması,
- Yeni veya güncellenmiş bir Bilgi
- İşlem Sisteminin geliştirilmesi ya da edinilmesi,
- Bina ya da tesislerin inşa edilmesi,
- Politik seçimlerde bir kampanya yürütülmesi,
Bir kuruluşun geliştirme ve üretim sisteminde kullanılacak dijital dönüşümün yönetilmesi
proje olarak isimlendirilebilir.

Her biri projenin ne olduğuna ilişkin çok genel bilgilerdir. Daha spesifik parçalara ayırdığımızda projelerin istenen bir sonuca ulaşmak için dikkatli bir şekilde yapılandırılması ve yürütülmesi gereken görevlerin, faaliyetlerin, operasyonların ve çıktıların kombinasyonu olduğunu görürüz.
Proje Yönetimi Nedir?
Benzersiz ürünler, hizmetler ve süreçler aracılığıyla değer yaratmaya yönelik geçici çabaların gerçek zamanlı takip edilmesi, sonuçlarının analiz edilmesi ve risklerin hem öncesinde hem de sürecin ilerlemesi sırasında tasarlanarak minimize edilmesini sağlayan Disiplinler bütünüdür.
Proje Yönetimi, proje gereksinimlerini karşılamak için bilgi, beceri, araç ve tekniklerin etkin bir şekilde uygulanması anlamına gelir. Bu süreç, başlatma, planlama, yürütme, kontrol etme ve kapatma gibi aşamaları içerir. Proje ekibi, bu aşamaları yürütürken şu unsurlarla ilgilenir:
- Kapsam, zaman, maliyet, risk ve kalite gibi birbiriyle rekabet eden talepler,
- Farklı ihtiyaç ve beklentilere sahip paydaşlar,
- Önceden belirlenmiş gereksinimler
Proje yönetimindeki süreçlerin çoğunun doğası gereği yinelemeli olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu kısmen, proje yaşam döngüsü boyunca bir projede aşamalı detaylandırmanın varlığı ve gerekliliğinden kaynaklanmaktadır: yani, projeniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, onu o kadar iyi yönetebilirsiniz.
Proje Yönetim Çerçevesi temel olarak giriş, içerik, süreçler, entegrasyon, kapsam, zaman, maliyet, kalite, insan kaynağı, iletişim tercihleri, risk yönetimi ve satın alma gibi 12 farklı bölümden oluşur.

Proje Yönetim Başarısı


Program Yönetimi
Üst yönetim, kuruluş için genel bir strateji belirler. Bu strateji, kuruluşun amaç ve hedeflerini tanımlar. Yönetim ekibi, bu amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağını planlar ve bu süreç genellikle proje ve programların başlatılmasına yol açar.
Üst yönetim, kuruluşun stratejik hedeflerine ulaşmasına en uygun katkıyı sağlamak için portföy yönetimi yoluyla programları ve projeleri analiz edecek, seçecek ve önceliklendirecektir.
Seçilen bu programlar, ilgili projelerin tanımlanması, yetkilendirilmesi ve teslim edilmesi yoluyla yürütülür. Program yöneticisi, projeleri zaman, maliyet, kalite, riskler ve sorunlar ile siparişle ilgili projeler ve olağan faaliyetlerle karşılıklı bağımlılıklar açısından izlemeli ve münferit projelerin başarıyla tamamlanması sorumluluğunu proje yöneticilerine devretmelidir.

Portfolyo Yönetimi
Avantajları
Proje yönetimi, üç kritik avantaj sağlar:
- Maliyetlerin izlenmesini ve optimize edilmesini sağlar,
- Tekrarlayan işlerin ortadan kaldırılmasıyla zaman kaybını önler,
- İzleme, ölçme ve değerlendirme araçlarıyla risklerin azaltılmasını sağlar.

Proje Yönetimi Otoriteleri
APM (Association for Project Management):
PRINCE2 (Projects in Controlled Environments)
PMP (Project Management Professional):
TEAMCENTER ® ile Proje Yönetimi Araçları
Teamcenter®, proje yönetimini bir proje yaşam döngüsü yönetimi (PLM) çözümü ve kolay kullanılabilen proje yönetimi araçlarını bir araya getirir. Bu sayede bir proje yönetimi uzmanı olmasanız bile projeleri planlamanıza ve yönetmenize yardımcı olur. Projeler, etki alanları ve yaşam döngüleri arasında görünürlüğe sahip olur ve program planlamasına yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya bir yaklaşımı destekler. PLM içindeki program planlaması ile, gerçek zamanlı gösterge tabloları ile projede neler olup bittiğini görürken, doğru gereksinimler ve hedeflere göre güvenle planlama yapabilirsiniz.
Zamanında ve bütçesine uygun teslim edilebilirlik raporları elde edilebilir.
Değişiklik Yönetimi süreçleri Proje ve Program Yönetimi araçlarıyla entegre çalışarak geliştirme süreci uçtan uca dijitalleştirir ve gerçek zamanlı olarak yönetebilir.

TC030301 Schedule Manager User
Ön Gereksinim : TC10101